سیستم دفع فاضلاب
سیستم دفع فاضلاب ساختمان:
طراحی صحیح و اصولی سیستم دفع فاضلاب ساختمان از جمله اهم مسائل در معماری ساختمان است که در حیطه وظایف متخصص تاسیسات قرار دارد. فقدان سیستم مناسب دفع فاضلاب در بعضی از ساختمان ها، گاهی منجر به بروز ضایعات و مشکلات فراوانی می گردد که برای احتراز از آنها باید به کلیه دستورات و مقررات لازم الجرا در طرح سیستم فاضلاب توجه نمود. پس از جمع آوری فاضلاب موضوع تخلیه آن به خارج از ساختمان پیش می آید که این مشکل امروزه در کشورهایی که دارای سیستم جمع آوری فاضلاب شهری می باشند وجود ندارد. بطوری که فاضلاب شهر به تصفیه خانه هایی هدایت شده پس از تصفیه تقریبا از تمامی اجزاء فاضلاب به نحو موثری استفاده می گردد. متاسفانه شهرهای ایران غیر از تعداد انگشت شماری، فاقد سیستم جمع آوری فاضلاب شهری می باشند. لذا فاضلاب ساختمان ها به طور انفرادی در چاه هایی که بدین منظور حفر می گردد تخلیه می شود.
انواع فاضلاب ساختمان:
1. فاضلاب سبک- فاضلابی را گویند که از آب خالص با محتویات سبک تشکیل شده باشد، مانند فاضلاب دستشویی یا کف شویی که حاوی مقداری کف صابون با اجرام کوچک از قبیل خاک و خاشاک و غیره است.
2. فاضلاب سنگین- به فاضلابی اطلاق می شود که محتوی فضولات انسانی یا حیوانی و مواد سنگین باشد. لوله هایی که فاضلاب سنگین را عبور می دهند دارای قطر و شیب بیشتری نسبت به لوله های حامل فاضلاب سبک خواهند بود.
انواع چاه فاضلاب
شرط لازم برای حفر چاه در یک محل، مناسب بودن جنس زمین برای جذب آب است. جهت تخلیه فاضلاب سبک و سنگین جمع آوری شده توسط سیستم لوله کشی فاضلاب، معمولا سه نوع چاه در ساختمان حفر می گردند:
1. چاه فاضلاب دستشویی و مستراح و حمام
2. چاه فاضلاب آشپزخانه- از آنجایی که فاضلاب آشپزخانه حاوی مواد چربی زیادی است که پس از تهنشین شدن در چاه بعد از مدتی زمین را غیرقابل نفوذ می کند، باید برای آشپزخانه چاه جداگانه ای در نظر گرفته در مواقع مقتضی کف و دیواره چاه را از این مواد پاک نمود.
3. چاه مخصوص آب باران و نزولات جوی
ساختمان چاه فاصلاب:
چاه فاضلاب چنانکه ذکر شد باید در محلی حفر گردد که زمین آن شنی بوده قابلیت جذب آب را داشته باشد، چه در غیر اینصورت خطر پرشدن سریع چاه وضایعات ناشی از آن وجود دارد. ساختمان چاه از دو قسما میله و انباره تشکیل می گردد:
الف) میله چاه- میله چاه عبارت است از سوراخی به قطر 30 اینچی که در زمین حفر می شود و تا رسیدن به قشری که قابلیت جذب آب آن زیاد باشد ادامه می یابد. طول میله چاه بهتر است از 30 فوت کمتر نباشد.
ب) انباره چاه- پس از رسیدن میله چاه به زمین آبکش، زیر واطراف میله را خاکبرداری می نمایند، به این ترتیب خزینه ای ایجاد می شود، که محتویات غیرقابل جذب فاضلاب در آن انبار شده در فواصل زمانی که بستگی به میزان فاضلاب تولید شده در ساختمان دارد، تخلیه می گردد. سقف انباره بصورت قوسی خاکبرداری می شود تا مقاومت آن در برابر بارهای وارده افزون گردد. حجم انباره چاه که بستگی به مقدار فاضلاب تولید شده و جنس زمین دارد، حداقل حدود 200 فوت مکعب در نظر گرفته می شود.